Sníte o tom, že z vás bude velký scénárista celovečerních filmů, ale nevíte, jak začít ani jak dlouhý by měl správný scénář být? Nevadí, poradíme vám, jak napsat scénář krok za krokem.

Co je to scénář

Když to zjednodušíme, tak scénář je vaše kreativita převedená do slov. Na cca 90-120 normostranách zpracujete obsahovou, vizuální i zvukovou stránku toho, co se bude odehrávat na plátně. Na první pohled se jedná o jednoduchou činnost. Díky formátování vzniká na stránkách mnoho prostoru, a když píšete, stránky přibývají jedna za druhou. Ani se nenadějete a máte dvacet nebo třicet stran scénáře. Na tom ale nesejde. Nezáleží jen na tom, co jste napsali, ale především na tom jak jste to napsali a jak to půjde zfilmovat.

Jak napsat dobrý scénář

Sepsali jsme pro vás několik kroků, které vás dovedou k napsání scénáře:

1.    Napište stručný obsah vašeho příběhu

Stačí jedna nebo dvě věty, které poutavě vystihnou váš příběh. Pak rozpracujte své postavy. Vymyslete jejich příběhy a vytvořte jejich osobnosti. Dejte jim cíle, kterých musí dosáhnout a připravte se i na variantu, co se stane, když svých cílů nedosáhnou. Takhle se vše postavy dostanou na nečekaná místa, budou zajímavé a váš scénář to posune správným směrem.

2.    Napište osnovu

Definujte si svůj scénář a připravte si jeho strukturu bod po bodu. Snažte se být struční. Jedna až dvě stránky by vám měly bohatě stačit. Klasický scénář má tři dějství:

–        Představíte své postavy a uvedete příběh do pohybu.

–        Vaše postavy se setkají s překážkami a do příběhu se vkrádá krize.

–        Krize vrcholí a dojde buď k vítězství, nebo porážce, po kterých se příběh vyřeší.

3.    Napište hlavní myšlenku příběhu

Rozpracujte osnovu do příběhu. Pěkně scénu po scéně. Experimentujte s dialogy, rozvíjejte prostředí a bavte se popisy. Délka zpracování závisí na druhu příběhu, který budete vyprávět. Například typický celovečerní film má kolem třiceti stran.

4.    Napište scénář

Pusťte se do psaní samotného scénáře. Můžete si usnadnit práci v některém z editorských programů například Celtx Studio je velmi šikovný a navíc je zdarma.

Pište v přítomném čase a nezapomeňte děj ukazovat. Píšete nejen pro uši, ale i pro oči.

Když vám při psaní dojde inspirace, dělejte si během svého běžného dne poznámky o zajímavých rozhovorech nebo lidech, které potkáte. Když pak budete znovu psát, máte o inspiraci postaráno.

5.    Pište, pište, pište

Dokončili jste první návrh, bouchli „šáňo“ a máte pocit, že máte hotovo? Ani omylem! První návrh není nikdy definitivní. Čeká vás ještě spousta čtení, mazání a přepisování. Dejte ho přečíst dalším lidem a buďte otevření konstruktivní kritice. Bude to těžká cesta, ale pokud jste odhodlaní a svůj příběh skutečně milujete, jistě dojdete do cíle.

Pokud si na psaní scénáře netroufáte v JVCPULSE to rádi uděláme za vás. Kontaktujte nás a probereme, s čím vám můžeme pomoci.